Pitanja & Odgovori

 1. Kome je namijenjen eračun i aplikacija?

  Navedena aplikacija je namijenjena svima koji posluju sa pravnim subjektima koji su obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi. Pojednostavljeno rečeno - ako poslujete sa "državom" nema više slanja računa u papirnatom obliku već putem aplikacije - šalju se eRačuni.

 2. Kako započeti?

  Prvi korak je nabaviti aplikacijski certifikat sa kojim će aplikacija potpisivati vaše račune. (ako već ne posjedujete fiskalizacijski certifikat) Nakon toga se potrebno registrirati u Web e-Račun aplikaciju. Nakon uspješne registracije možete odmah započeti sa slanjem računa.

 3. Kako do aplikacijskog certifikata?

  Certifikat možete zatražiti od FINE putem sljedećeg ugovora i zahtjeva. Ugovori se potpisuju u 2 primjerka a Zahtjev u jednom, zajedno se u originalu dostavljaju u vama najbližu poslovnicu Fine od strane skrbnika certifikata. Uz navedeno prilaže se i preslika osobne iskaznice skrbnika certifikata.

 4. Kako ispuniti zahtjev za izdavanje aplikacijskog certifikata?

  Prva polja u zahtjevu su vaši podaci. Nakon što njih ispunite ključno je da kao naziv aplikacije stavite weberacun, a oblik aplikacijskog certifikata označite .p12. Polje adresa e-pošta nije obavezan podatak.

 5. Koliko sve to košta?

  Cijene za Korištenje Web e-Račun aplikacije je 30,00Kn/mj. bez ugovorne obveze. Za izdavanje aplikacijskog certifikata FINA će vas tražiti 300,00Kn + PDV. Certifikat se izdaje na 5 godina.

 6. Mogu li iskoristiti fiskalizacijski certifikat?

  Možete - prilikom registracije upišete lozinku certifikata i odaberete .p12 datoteku s vašeg računala. U tom slučaju ne morate od Fine tražiti novi certifikat.

 7. Zašto mi uopće treba certifikat?

  Kod računa u elektroničkom obliku nužno je osigurati vjerodostojnost podrijetla, cjelovitost sadržaja i čitljivost računa. Navedeno je moguće osigurati putem EDI metode ili Elektroničkog potpisa sa certifikatom. Pojednostavljeno rečeno, certifikat je vaša osobna iskaznica u digitalnom svijetu. Sustavi koji ne traže od vas certifikat možda nisu u skladu sa zakonom.

 8. Kako se aplikacija koristi?

  Račun koji standardno izdajete kroz svoj postojeći program za izdavanje računa ćete prepisati u jednostavno sučelje Web e-Račun aplikacije. Klikom na "Pošalji" poslati ćete svoj prvi eRačun prema državi.

 9. Koji iznos upisujem u cijenu stavke?

  U sekciji dobavljač postoji mogućnost unosa veleprodajnog računa što znači da u cijenu upisijete osnovicu. Ako je navedena opcija isključena u cijenu unosite konačnu cijenu sa PDV-om ako se nalazite u sutavu pdv-a.

 10. Da li aplikacija podržava porez na potrošnju?

  Na proizvode koji podliježu porezu na potrošnju u polje PNP upišite postotak.

 11. Kako "stornirati" krivo poslani eRačun?

  Ako ste greškom poslali neispravan eRačun. Prvi korak je da vam kupac odbije krivo poslani eRačun te mu vi nakon toga pošaljete odobrenje koje je identično krivom eRačunu te u napomenu upišete broj računa na koji se odnosi navedeno odobrenje. Odobrenje se šalje na način da se označi "kvačica" odobrenje.

 12. Kako pratiti stanje eRačuna?

  eRačun od vas do kupca prolazi kroz cijeli niz sustava. Kako biste bili sugurni da je kupac zaprimio eRačun možete njegova stanja pratiti na način da odete "Pregled računa" i miš zadržite iznad zelene "kvačice". Na taj način ćete dobiti status računa.

 13. Mogu li uz račun poslati i prilog?

  Uz eRačun možete poslati prilog u .pdf formatu. Klikom na opciju prilog dodajte datoteku koju želite. npr. račun u pdf-u ili troškovnik. Ako trebate poslati više dokumenata spojite ih u jedan pdf i pošaljite. Pri tome pazite da veličina PDF-a nije veća od 1.5MB

 14. Kome se obratiti za pomoć?

  Ako vam nešto nije jasno ili trebate pomoć oko prvih koraka uvijek stojimo na raspolaganju. Javite se na info@weberacun.com ili na 091 791 72 99.

 15. Tko stoji iza ove aplikacije?

  Tim koji je čvrsto odlučio da poslovni software može biti brz i jednostavan. Naš moto - Odbacimo sve nepotrebne opcije i usredotočimo se na bitno. Saša Vukšić
  V6 INFORMATIKA J.D.O.O.
  A. Harambašića 30A, 42000 Varaždin, Hrvatska
  OIB:65381501997

 16. Od kada moram slati eRačune?

  Nakon 1.7.2019. naručitelj koji je obveznik Zakona o javnoj nabavi neće smjeti primati "papirnate" račune. Pojednostavljeno, eRačun za državu je kreunuo od 1.7.2019.

 17. Postoji li ugovorna obveza?

  Ne postoji, niti će ikada postojati. Koristite uslugu slanja eRačuna prema potrebi.

 18. Mogu li slati i primati račune?

  Iz Web E-račun aplikacije možete samo poslati eračun prema obvezniku Zakona o javnoj nabavi. Zaprimanje eračuna nije moguće.

 19. Da li ova aplikacija radi po standardu?

  Uspješno smo prošli testiranje od strane Fine i uvršteni smo na POPIS INFORMACIJSKIH POSREDNIKA KOJI SU POVEZANI NA CENTRALNU PLATFORMU i USKLAĐENI S NORMOM ZA E-RAČUN.
  14. V6 INFORMATIKA J.D.O.O.
  Link na popis (Odabrati "Kako do e-računa")

 20. Koji web preglednik preporučujete?

  Najbolje da aplikaciju koristite u Google Chrome ili Mozilla firefox web preglednicima. Internet Explorer ne preporučamo.

 21. Radi li i na Apple Mac računalima?

  Kako je Web e-Račun web aplikacija radi na svima računalima pa tako možete svoje eRačuna slati sa Mac računala.

 22. Da li je Web e-Račun integriran sa nekim programom za izdavanje računa?

  Mi smo tvorci webracun.com aplikacije za izdavanje i kreiranje računa pa će do kraja godine biti moguće kreirati račun i istovremeno poslati eRačun prema državi iz Web Račun aplikacije.

 23. Postoji li mogućnost integracije sa nekim neovisnim sustavom?

  Razvijen je API za eRačun (programsko sučelje) te putem njega možete povezati svoj program sa našom aplikacijom i izravno slati eRačune. Javite se ako se želite povezati.